بلوک هبلکس چیست؟
دیوار هبلکس چیست؟
مزایا و معایب هبلکس چیست؟
هبلکس مخلوطی است از سیلیس، سیمان، آهک و پودر آلومینیوم که در حرارت ۲۰۰ درجه سانتیگراد و فشار ۱۲ اتمسفر در اتوکلاوها پخته و به قطعات مورد نیاز ساختمانی بریده میشود. هبلکس عمدتاً به عنوان ديوار خارجي غير باربر ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد تا از تبادل حرارتي با فضاي خارج جلوگيري كند. معمولا در ایران طول بلوکهای هبلکس ۶۰۰، ارتفاع ۲۵۰ و ضخامت آن بین ۷۵ الی ۵۰۰ میلیمتر است. سبكي وزن، صرفه جويي در مصرف فولاد و مصالح پوششی (گچ و خاك گچ)، عایق بودن حرارتی (مطابق مبحث ۱۹مقررات ملی ساختمان)، استفاده از تمامي ضايعات هبلكس و سهولت نصب و اجرا همگی از مزایای کاربرد هبلکس در ساختمان میباشد. البته مقاومت فشاري كم از معایب آن بوده و نميتوان آن را به عنوان ديوار باربر در نظر گرفت.
مشخصات فنی
ابعاد بلوك AAC به صورت طول 600 ميليمتر، ارتفاع 250 ميليمتر، ضخامت 75 الي 500 ميليمتر میباشد. وزن يك متر مكعب حدوداً 550 الي 600 است كه معادل يك سوم وزن يك متر مكعب آجر فشاري است. حجم يك بلوك AAC به ضخامت 10 سانتيمتر معادل 20 عدد آجر فشاري است.
کاربرد
هبلکس عمدتاً به عنوان ديوار خارجي غير باربر ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد تا از تبادل حرارتي با فضاي خارج جلوگيري كند. ولي در ديوارهاي داخلي و نيز با ضخامت كمتر با توجه به عايق صوت بودن، كاربرد دارد
مزايا و معایب
مزایا:
– سبكي وزن: 550 الي 600 كيلوگرم در متر مكعب.
– صرفهجويي در مصرف فولاد و بتن : با توجه به سبكي هبلكس بار مرده ساختمان كاهش مييابد به همين دليل مصرف فولاد و بتن كاهش مييابد.
– بر خلاف مصالح معمولي مثل آجر و سفال، AAC را ميتوان سوراخ نمود، ميخ زد و يا بريد.
– عايق بودن حرارتي كه باعث كاهش هزينه هاي سرمايش و گرمايش ساختمان ميگردد.
– با توجه به صاف بودن سطح ديوارهاي چسبيده شده با هبلكس در مصرف مصالح پوششی (گچ و خاكگچ) صرفهجويي ميشود حتي در صورت اجراي دقيق ميتوان خاك گچ را حذف نمود و فقط گچ سفيد انجام داد.
– سرعت اجراي آن نسبت به مصالح سنتی بيشتر است.
– از تمامي ضايعات هبلكس ميتوان به عنوان پوكه در كف سازي استفاده كرد و در نتيجه هيچگونه نخالهاي ايجاد نميشود.
معایب:
عيب آن اين است كه با توجه به ساختار حفرهاي و درصد تخلخل زياد، مقاومت فشاري آن كم است و نميتوان آن را به عنوان ديوار باربر در نظر گرفت.
اصطلاحات بازار و نکات مهم خرید
در بازار AAC ، به هبلكس معروف است و عموماً براي ديوارهاي داخلي از ضخامت 10 سانتيمتر و ديوارهاي اطراف از ضخامت 15 سانتيمتر استفاده ميشود. در خريد بايد دقت شود كه هبلكس به دو نوع اتوكلاوي و غير اتوكلاوي تقسيم ميشود و معمولاً نوع غير اتوكلاوي ارزانتر است. اما كيفيت آن به مراتب پايينتر از نوع اتوكلاوي است. ابعاد بلوكهاي خريداري شده، مطابق با سفارش باشد. لبهها و كنجهاي بلوكهها شكسته نباشند و داراي سطح صاف و اضلاع قائم باشند.
نحوه اجرای کلی
اجراي رديف اول (رج اول) از اهميت زيادي در ديوار چيني برخوردار ميباشد. جهت اجراي رديف اول بهتر است كه از ملات ماسه ـ سيمان به نسبت 1 به 5 به عنوان ملات تراز كننده زير كار استفاده شود. لذا بلوك ها بايد قبل از اجرا كاملاً رطوبتدهي شوند. اجراي ديوار هبلكس نيازمند به كارگيري نيروي متخصص خاصي نميباشد و باید اصول كلي ديوار چيني مطابق با ديوار چيني بوسيله مصالح سنتي بوده و مواردي نظير هشتي گير كردن ديوارها به يكديگر، عدم امتداد درز عمودي بلوكها در دو رديف متوالي و شاقولی اجرا كردن و ریسمانی كردن ديوار چيني رعايت گردد، (براي توضيح بيشتر به قسمت ديوار چيني با آجر گري مراجعه شود). در صورت استفاده از ملاتهاي سنتي توصيه ميگردد بلوكها قبل از اجرا زنجاب شده و بعد از اجرا نيز تا سه روز ديوار مرطوب گردد. جهت اتصال بلوكها به يكديگر معمولاً فاق و زبانهاي روي بلوكه در نظر گرفته شده است تا بلوكها به يكديگر چفت و بست شوند. همچنين ميتوان از قطعه فلزي گالوانيزه كه به نام ميخ پلاك در بازار موجود است، استفاده كرد. بدين صورت كه در محل درز عمودي هر دو بلوك يك قطعه با چكش داخل دو بلوك كوبيده ميشود و بلوكها به هم كلاف ميگردند. جهت كلاف كردن ديوار به سازه از قطعه L شكلي استفاده ميشود كه از يك طرف به سازه جوش يا پرچ ميشود و از طرف ديگر با دو عدد ميخ نجاري به بلوك متصل ميگردد. استفاده از قطعه L شكل در هر 75 سانتيمتر از ارتفاع ديوار توصيه ميشود.
جهت اجراي تاسيسات در ديوارهاي هبلكس از شيار زنهاي برقي استفاده ميشود و محل لولههاي برق و تاسيسات مكانيكي را بايد با دقت و با ابزار مناسب ايجاد كرد تا آسيب وارده به ديوار حداقل باشد.
به دليل خاصيت جذب آب هبلكس ديوار، چسبندگي مناسب با هر نوع اندود را دارد. اگر ديوار با دقت اجرا شده باشد نيازي به آستر گچ و خاك نيست و مستقيماً ميتوان آستر نهايي گچ را روي آن اجرا كرد و صورت استفاده از پلاسترهاي سيماني، رطوبتدهي ديوار قبل از اجرا الزامي ميباشد. امكان اجراي انواع نماهاي سنگي و سيماني و كامپوزيت روي ديوار هبلكس مقدور ميباشد. بهتر است پس از اجراي ديوار چيني تمام بندهاي افقي و عمودي بلوكها با استفاده از چسب هبلكس بندكشي شود.
مهاربندي
حداكثر طول آزاد ديوار جداكننده نبايد از 40 برابر ضخامت ديوار و يا 5 متر هر كدام كه كمتر باشد، تجاوز كند. در صورت تجاوز از اين مقدار، ديوار بايد به وسيله ستونك قائم یا والپست (Wall Post) مهار شود. دوسر اين اجزاي قائم بايد به گونه مناسب در سقف و كف مهار شود. به اين منظور ميتوان از دو نبشي سايز 4 كه به صورت سپري به هم جوش شدهاند استفاده نمود. همچنين در ساختمانهاي بتني هنگام بتنريزي سقف و تيرها بايد ورقهايي با ابعاد مناسب در محلهاي پيشبيني شده جهت نصب والپست، نصب گردد.
نكته1: در ديوار چيني از يك جنس مصالح استفاده شود. زيرا در غير اين صورت در محل اتصال دو متريال مختلف تركهايي در گچ (به دلیل اختلاف ضریب انبساط حرارتی) ايجاد ميشود. در صورت اجبار بايد در محل اتصال دو ديوار با متريالهاي مختلف از توري مرغي در لايه خاك گچ استفاده كرد.
نكته2: دقت شود كه در هنگام ديوار چيني ديوارهاي خارجي در طبقات مختلف اصطلاحاً هم باد باشند تا دوغاب خور نما به حداقل برسد بدين منظور قبل از شروع ديوار چيني شاقولهايي از بالا تا پايين ساختمان آويزان ميشود. سپس ديوارها با توجه به اين شاقولها چيده ميشوند.